PROZIOKI

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Smak dzieciństwa. Babcia na piecu wypiekała te pszenne placuszki, które z rodzeństwem i kuzynami pożeraliśmy w mgnieniu oka. To była najlepsza i zdrowa przekąska. Teraz nadaje się jako dodatek do zup, gulaszu itp.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 8-10 porcji:

    - 50 g świeżych drożdży,
    - 2 szklanki mąki pszennej,
    - 1 jajko,
    - 2 łyżki oleju,
    - pół szklanki mleka,
    - pół łyżeczki cukru,
    - 1 łyżeczka soli,
    - woda
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Prozioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 min. żeby zareagowały.
  • 2. Mąkę i sól wysypujemy na stolnice lub blat kuchenny. Dodajemy rozbełtane jajko, olej oraz drożdże. Ugniatamy ciasto dodając stopniowo wody, aż konsystencja będzie gładka i nie będzie przyklejała się do palców.
  • 3. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut, aż wyrośnie.
  • 4. Następnie wyrośnięte ciasto ugniatamy jeszcze 2 minutki, a następnie dzieląc na małe porcje formujemy i wałkujemy placuszki.
  • 5. Placki piec na rozgrzanej "suchej" patelni przez 5-10 minut.
    Gotowe. Najlepiej smakują ciepłe.

Porady

Jeśli ktoś lubi może do placuszków dodać kminku lub czarnego pieprzu by dodać wyrazistości przekąsce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować