Proziaki- sodowe placuszki

4.25 (4 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie ,tanie i banalnie proste do zrobienia placuszki sodowe .
W dzieciństwie mama często nam je piekła na blasze starego pieca .Dziś niestety mało kto ma takie piece.Proziaki piekę na dobrze rozgrzanej suchej patelni .Świetnie smakują z masłem czosnkowym lub na słodko z miodem lub konfiturą

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 mąki pszennej
    1 łyżeczka sody " z kopką "
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    350 g kefiru lub maślanki
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Placki

Proziaki- sodowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto .
    Blat opruszyć mąka .Ciasto rozwałkować ( nie za cienko ) i za pomocą szklanki wykrawać kółka lub za pomocą radełka prostokąty .
  • Proziaki - placuszki sodowe 2. Patelnie dobrze rozgrzać. Na suchej patelni piec placuszki z jednej i drugiej strony .

Porady

Jeśli chcemy podać je z miodem lub konfiturą ,to należy zmniejszyć ilość soli w cieście .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować