Proziaki

  • wyświetlono: 679 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczna i szybka przekąska, przypominająca smaki dziciństwa.To uczta dla podniebienia dla każdego smakosza! Jak również do pracy i szkoły na śniadanie :)

  • 60min

Składniki

1/2 kg mąki
25 dkg sera (białego półtłustego)
2 jaja
1/2 łyżeczki sody, soli i cukru
1 szklanka kefiru lub maślanki

Sposób przygotowania przepisu:

Proziaki

  • 1. Mąkę z serem zagnieść w misce, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na części i wałkować na ok. 0,5 cm. Pokroić na kawałki dowolnej wielkości, piec na patelni do smażenia naleśników ( może być również zwykła patelnia ) na najmniejszym ogniu, aż proziaki będą zarumienione.

Porady

Można piec z dodatkiem odrobiny masła, wtedy smak bedzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Proziaki z serem

Dodane przez: Zjem Cię

Proziaki z serem - czyli bułki z patelni

Smaczna propozycja na śniadanie...

Proziaki

Dodane przez: Tyna

Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

Przepis przekazała mi mama , która...

PROZIAKI FAJERCUCHY BIESZCZADZKI CHLEBEK DLA BIEDNYCH

Dodane przez: dietetyklublin

Proziaki (Fajercuchy) czyli tzw bieszczadzki...

Wczoraj wróciłam z Bieszczad, zakochałam...

chlebek (mąka pół na pół przenna i żytnia)

Dodane przez: Veronika

Pyszny chleb domowy

Przepis na chleb domowy wypróbowany...

bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Dodane przez: benka

Bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Przepis znalazłam w starym zeszycie.Zawsze...

bulki pszenne

Dodane przez: Ola1984

Bułki pszenne

Domowe bułki pszenne nie mają sobie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE