Proziaki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna i szybka przekąska, przypominająca smaki dziciństwa.To uczta dla podniebienia dla każdego smakosza! Jak również do pracy i szkoły na śniadanie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    25 dkg sera (białego półtłustego)
    2 jaja
    1/2 łyżeczki sody, soli i cukru
    1 szklanka kefiru lub maślanki

Proziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z serem zagnieść w misce, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na części i wałkować na ok. 0,5 cm. Pokroić na kawałki dowolnej wielkości, piec na patelni do smażenia naleśników ( może być również zwykła patelnia ) na najmniejszym ogniu, aż proziaki będą zarumienione.

Porady

Można piec z dodatkiem odrobiny masła, wtedy smak bedzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy