Proziaki - bułeczki sodowe z piekarnika

3.5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proziaki to bardzo proste i tanie w przygotowaniu chlebki sodowe. Najlepiej się je piecze na kuchni kaflowej opalanej drewnem ale spokojnie można na suchej patelni lub jak ja na blaszce w piekarniku - co jest szybsze i więcej zrobimy na raz. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem np. ziołowym, ale spokojnie możemy zjeść je z domowymi dżemami, konfiturami lub jako podstawa do tradycyjnych kanapek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 kg mąki pszennej
    1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej ( może to być kefir lub kwaśna śmietana )
    1 jajko klasa "M"
    1 płaska łyżeczka soli
    pół łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Proziaki - bułeczki sodowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przełóż do głębokiej miski i wyrabiaj aż ciasto stanie się jednolite ale lekko klejące. Gotowe ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 1 cm. Następnie możesz je pociąć na kwadraty lub wyciąć kółka. Gotowe placuszki przykryj ściereczką i zostaw na 15 - 20 min. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 - 200 stopni. Proziaki połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkowa półkę. Piecz ok 15 min. ale kontroluj ich pieczenie by się za mocno nie zrumieniły i dobrze upiekły. Ja co parę minut zmieniałam stronę - odwracałam je.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować