Proziaczki

  • wyświetlono: 1772 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 2

Najlepsze są ciepłe z dodatkiem masła. Wyśmienicie smakują podane z masłem czosnkowym, masłem ziołowym, serkiem topionym, dżemem, miodem, ulubionym sosem. Tym razem zrobiłam je w mniejszych rozmiarach tak na raz, dwa, trzy gryzki.

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 14 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

- 0,5 kg mąki pszennej,
- 250ml kefiru,
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 jajka.

Sposób przygotowania przepisu:

Proziaczki

  • Proziaczki1. W misce miksujemy: 1/2 mąki, kefir, sodę, sól, cukier, jajka. Dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto rękami do uzyskania jednolitej i miękkiej masy ( w razie potrzeby, gdyby ciasto było za luźne dodajemy więcej mąki) . Ciasto przenosimy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy na grubość 0,5 - 1cm i wykrawamy małe kwadraciki o boku ok 5cm, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min.
  • Proziaczki2. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem (nie smarujemy tłuszczem), układamy placki i pieczemy z każdej strony po ok. 4 min na minimalnym ogniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczywoproziakiproziaczki

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb z mąki krupczatki

Dodane przez: rena123

Chleb z mąki krupczatki

Pyszny domowy chlebek. Bardzo łatwy...

Bułki drożdżowe.

Dodane przez: weronika63

Bułki drożdżowe

Bardzo smaczne, duże buły drożdżowe,...

Prosty i szybki domowy chleb bez zakwasu

Dodane przez: bernadeta123

Prosty i szybki domowy chleb bez zakwasu

Wychodzą z przepisu dwie formy...

Chlebek ziołowo-czosnkowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy

Ten chlebek gości u mnie od dawna...

Chleb bez wyrabiania

Dodane przez: zzewa

Chleb bez wyrabiania

Przepis na ten chleb znalazłam...

Chleb.

Dodane przez: Słodko Słodka

Chleb z Gara

Prosty i tani przepis na pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE