Prowansalska pizza z cebulą

4.5 (146 ocen)

Przepyszna prowansalska pizza, podobna do naszego polskiego cebularza. W oryginale z anchois, ale ja za nimi nie przepadam, wiec pominęłam ;)

Składniki:


  • Ciasto:
    15 g drożdży
    200 g wody
    1 szczypta cukru
    2 łyżki oliwy
    0,5 kg mąki pszennej chlebowej
    100 g gotowanych ziemniaków
    0,5 łyżeczki soli
    Farsz:
    5 cebul
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki masła
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 garść czarnych oliwek
    Sól i pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Prowansalska pizza z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać ugniecione ziemniaki i oliwę. Wlać rozczyn, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

    Cebule obrać, pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Dodać masło, sól, pieprz i zioła. Wymieszać. Przestudzić.

    Ciasto podzielić na 4, rozwałkować na kształt koła, ułożyć na blasze wyścielonej papierem.

    Na każde koło nałożyć farsz cebulowy, posypać krojonymi oliwkami. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czarne oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować