Sernik na zimno - idealny na ciepłe dni, w dodatku banalnie prosty w przygotowaniu. Lekki, ponieważ zrobiony na maślance i serkach homogenizowanych ze spodem z biszkoptów. Bez użycia dodatkowego cukru
Dla 10 osób
Składniki:
Składniki:
(na tortownicę 21 cm)
1/2 opakowania biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe po 140 g każdy
500 ml maślanki o smaku owoców leśnych
1 galaretka o smaku owoców leśnych
1 galaretka o smaku cytrynowym
3 łyżki żelatyny
2 jajka
szczypta soli
kawałek folii aluminiowej do wyłożenia formy
Prosty sernik na zimno na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę szczelnie wyłożyć folią aluminiową, dociskając dobrze do dna i brzegów. Na dnie formy ułożyć biszkopty. Galaretki umieścić w osobnych szklankach, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody, rozpuścić, wymieszać.
2.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. W misie miksera umieścić serki homogenizowane, dodać 1 żółtko, wymieszać. Pod koniec ubijania dodać 1/2 ubitych wcześniej białek, połowę rozpuszczonej żelatyny oraz wystudzoną galaretkę cytrynową. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Masę wylać na spód z biszkoptów, włożyć do lodówki, by stężała.
3.Podobnie postąpić z maślanką - dodać żółtko, galaretkę o smaku owoców leśnych, resztę żelatyny oraz białka. Wymieszać. Masę wylać na stężałą wcześniej masę z serków homogenizowanych. Wstawić do lodówki.
4.Przygotować polewę czekoladową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Margarynę rozpuścić, dodać cukier oraz śmietanę - całość zagotować intensywnie mieszając. Pod koniec gotowania dodać rozpuszczoną żelatynę oraz kakao. Wymieszać, by nie powstały grudki. Polewę przestudzić. Kiedy ciasto się zetnie, wylać na nie polewę. Ozdobić według uznania.
Komentarze