Prosty sernik na zimno na biszkoptach

4.5 (173 ocen)

  • Dla 10 osób

Sernik na zimno - idealny na ciepłe dni, w dodatku banalnie prosty w przygotowaniu. Lekki, ponieważ zrobiony na maślance i serkach homogenizowanych ze spodem z biszkoptów. Bez użycia dodatkowego cukru

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    (na tortownicę 21 cm)

    1/2 opakowania biszkoptów
    4 serki homogenizowane waniliowe po 140 g każdy
    500 ml maślanki o smaku owoców leśnych
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    1 galaretka o smaku cytrynowym
    3 łyżki żelatyny
    2 jajka
    szczypta soli
    kawałek folii aluminiowej do wyłożenia formy


    Polewa czekoladowa:

    50 g margaryny
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Prosty sernik na zimno na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prosty sernik na zimno na biszkoptach 1. Tortownicę szczelnie wyłożyć folią aluminiową, dociskając dobrze do dna i brzegów. Na dnie formy ułożyć biszkopty. Galaretki umieścić w osobnych szklankach, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody, rozpuścić, wymieszać.
  • Prosty sernik na zimno na biszkoptach 2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. W misie miksera umieścić serki homogenizowane, dodać 1 żółtko, wymieszać. Pod koniec ubijania dodać 1/2 ubitych wcześniej białek, połowę rozpuszczonej żelatyny oraz wystudzoną galaretkę cytrynową. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Masę wylać na spód z biszkoptów, włożyć do lodówki, by stężała.
  • 3. Podobnie postąpić z maślanką - dodać żółtko, galaretkę o smaku owoców leśnych, resztę żelatyny oraz białka. Wymieszać. Masę wylać na stężałą wcześniej masę z serków homogenizowanych. Wstawić do lodówki.
  • 4. Przygotować polewę czekoladową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Margarynę rozpuścić, dodać cukier oraz śmietanę - całość zagotować intensywnie mieszając. Pod koniec gotowania dodać rozpuszczoną żelatynę oraz kakao. Wymieszać, by nie powstały grudki. Polewę przestudzić. Kiedy ciasto się zetnie, wylać na nie polewę. Ozdobić według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować