Prosty jabłecznik z cynamonem i migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    Pół szklanki wody
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    Płaska łyżka proszku do pieczenia
    Polewa czekoladowa
    2 jabłka pokrojone w cienkie talarki
    Garść płatków migdałowych
    szczypta cynamonu
    Odrobina soli
    Masło
    Bułka tarta

Prosty jabłecznik z cynamonem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy do masy cukier i żółtka, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie mieszamy, dolewając powoli wodę i olej.
    Formę wielkości keksówki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Wlewamy połowę ciasta, wykładamy talarkami jabłek i przykrywamy cienką warstwą ciasta, potem znów talarki z jabłek i ciasto. I tak do wyczerpania składników. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C do godziny. Po upieczeniu dekorujemy polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy