Prosty I Szybki Klops Z Jajkami

4.49 (155 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na prosty i szybki klops z jajkami :) Będzie pasował nie tylko na kanapki, ale gdy polejemy go sosikiem będzie pysznym dodatkiem np. do ziemniaczków :)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm

    500 gr mięsa mielonego ( u mnie szynki i indyka )
    1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach
    1 całe jajko
    2-3 łyżki bułki tartej do środka
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżeczki majeranku
    3-4 jajka ugotowane na twardo
    pieprz, czerwona papryka, bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Klops Pasztet

Prosty i szybki klops z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy bułkę tartą, sól, pieprz , paprykę słodką, oraz 1 łyżeczkę majeranku. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 h.
    2. Po tym czasie smarujemy foremkę oliwą czy to margaryna, obsypujemy bułka tartą z majerankiem dając dość grubo jej na dno, wykładamy połowę mięsa a na nim układamy długością jajka ( Tyle ile wejdzie ) lekko je dociskając. Przykrywamy resztą mięsa, dokładnie obkładając nim jajka tak aby wszystko razem ściśle się nam trzymało, a później przy krojeniu nie rozpadało.
    3. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem aby podczas pieczenia utworzyła się skorupka. Pieczemy w 180-190 stop przez 1 h
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować