Prosty chleb z garnka

4.5 (197 ocen)

Najprostszy chleb pszenny i w dodatku pieczony w żeliwnym garnku. Dzięki temu ma on niezwykle chrupiącą skórkę, a środek chleba jest mięciutki. DO przygotowania tego chleba nie trzeba zbyt dużo czasu ani siły by wyrobić ciasto

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej + ok.2-3 łyżek do podsypania stolnicy

    8 g świeżych drożdży

    300 g ciepłej wody

    1 czubata łyżeczka cukru

    8 g soli
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Prosty chleb z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do miski dodaj wszystkie składniki na chleb. I dobrze je ze sobą wymieszaj – przez około 1,5 min. Ciasto ma być połączone lecz bardzo kleiste

    2.Miskę z ciastem zakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny

    3.Po tym czasie stolnice posyp mąką. Wyłóż ciasto i wyrabiaj. Ciasto ma przestać się kleić ( ew. podsyp więcej mąki) Ciasto będzie bardzo lekkie .

    4. Ciasto uformuj na chlebek-zlepieniem do dołu ! Ułóż je na ścierce posypanej dużą ilością mąki. Chleb posyp mąką i przykryj ściereczka. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę

    5. Do piekarnika włóż naczynie żeliwne i włącz piekarnik na 240 stopni (góra-dół)

    6. Gdy piekarnik się nagrzeje wyciągnij naczynie przełóż szybko do niego chleb ( to nie jest łatwe, gdy się Wam zdeformuje nie martwcie się
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować