Prosty chleb, ktory zawsze wychodzi

4.99 (148 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Upiekłam pierwszy w życiu chlebek,był smaczny,właśnie był,bo została już tylko pięta;-)Do chlebka od siebie wrzuciłam garść siemia lnianego i słonecznika.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 1 średni bochenek:
    ROZCZYN:
    20g świeżych drożdży
    150ml wody - ciepła
    75ml mleka - ciepłe
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka mąki
    CIASTO CHLEBOWE:
    300g mąki pszennej - u mnie tortowa
    50g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna
    1 łyżeczka soli
    POMADA DO CHLEBA:
    75ml wody
    1 łyżeczka mąki - czubata
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Prosty chleb, ktory zawsze wychodzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn. W garnuszku podgrzać mleko do temperatury pokojowej. Po zdjęciu z ognia, wkruszyć do niego świeże drożdże i dodać po łyżeczce cukry i mąki jako pożywki. Dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok 5-10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy".
    Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną - w ten sposób się ja napowietrza i chleb lepiej rośnie. Dodać mąkę pełnoziarnistą, sól, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy.Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta,odstawić w omączonej misce, przykrytej ściereczka kuchenną, na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania. Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem dopieczenia i oprószonej lekko mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut do napuszenia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.
    Po wyrośnięciu, chleb posmarować pomadą. Aby ja przygotować, należy w garnuszku dokładnie wymieszać wszystkie jej składniki, a następnie zagotować na wolnym ogniu. Gorącą pomadą posmarować napuszony chleb.
    Następnie wierzch chleba ponacinać ostrym nożem, i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 230C - w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i dopiekać ok. 25-30 minut.
    Gdy chlebek będzie ładnie rumiany, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Kroić po przestygnięciu i delektować się pyszną, chrupiącą skórką .

Porady

Chleb smaruje się pomadą wodno-mączną tuż po jego wyrośnięciu, przed włożeniem do piekarnika. Po upieczeniu skórka jest bardzo lśniąca i twarda a po rozkrojeniu chrupiąca i przesmaczna:-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować