Pojawiła się wiosenna, młoda kapusta, szybko została więc skrojona do mojego pierwszego, prostego bigosu. Takiego na szybko!
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki:
2 główki młodej kapusty
1/2 kg łopatki bądź innego mięsa gulaszowego
2 laski kiełbasy (np. śląska, podwawelska lub jak w oryginalnym bigosie - jałowcowa)
1 średniej wielkości marchewka
pęczek koperku
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2-3 łyżki mąki pszennej na zasmażkę
po kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 łyżka octu lub soku z cytryny
2-3 łyżki cukru
szczypta papryki mielonej
sól, pieprz do smaku
olej do podsmażania
Prosty bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty rozerwać, umyć, osuszyć. Poszatkować na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą, niewiele ponad powierzchnię kapusty. Dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do kapusty. Jeśli jest taka potrzeba, mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu, opłukąć, osuszyć i pokroic na kawałki (mniej więcej jak na gulasz). Kiełbasę pokroić na plasterki, przyprawić szczyptą papryki mielonej, podsamżyć razem z mięsem, do miękkości. Kapustę gotować przez 10 min., nie przykrywać, by odparował nadmiar wody. Po tym czasie dodać przesmażone mięso i kiełbasę, chwilę gotować. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieperzem oraz cukrem. Całość dokładnie wymieszać, by smaki się połączyły. Cebulę pokroić w kostkę, podsamżyć na rumiano, pod konieć smażenia dodać 2-3 łyżki mąki, z której powstanie zasmażka. Dodać do garnka z bigosem, zamieszać. Całość zakwasić łyżką octu (lub soku z cytryny). Przed podaniem oprószyć świeżym koperkiem.
Komentarze