Prosty bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Pojawiła się wiosenna, młoda kapusta, szybko została więc skrojona do mojego pierwszego, prostego bigosu. Takiego na szybko!

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki:
    2 główki młodej kapusty
    1/2 kg łopatki bądź innego mięsa gulaszowego
    2 laski kiełbasy (np. śląska, podwawelska lub jak w oryginalnym bigosie - jałowcowa)
    1 średniej wielkości marchewka
    pęczek koperku
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    2-3 łyżki mąki pszennej na zasmażkę
    po kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    1 łyżka octu lub soku z cytryny
    2-3 łyżki cukru
    szczypta papryki mielonej
    sól, pieprz do smaku
    olej do podsmażania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prosty bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prosty bigos z młodej kapusty 1. Liście kapusty rozerwać, umyć, osuszyć. Poszatkować na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą, niewiele ponad powierzchnię kapusty. Dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do kapusty. Jeśli jest taka potrzeba, mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu, opłukąć, osuszyć i pokroic na kawałki (mniej więcej jak na gulasz). Kiełbasę pokroić na plasterki, przyprawić szczyptą papryki mielonej, podsamżyć razem z mięsem, do miękkości. Kapustę gotować przez 10 min., nie przykrywać, by odparował nadmiar wody. Po tym czasie dodać przesmażone mięso i kiełbasę, chwilę gotować. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieperzem oraz cukrem. Całość dokładnie wymieszać, by smaki się połączyły. Cebulę pokroić w kostkę, podsamżyć na rumiano, pod konieć smażenia dodać 2-3 łyżki mąki, z której powstanie zasmażka. Dodać do garnka z bigosem, zamieszać. Całość zakwasić łyżką octu (lub soku z cytryny). Przed podaniem oprószyć świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować