Proste pączki bez nadzienia

  • wyświetlono: 723 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pączki słodkie czy słone, z nadzieniem czy bez, lubią je wszyscy zarówno dorośli jak i dzieci. Bardzo smaczne i puszyste.

nataliakielek
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

550 g + 2-3 łyżki mąki
200 ml cieple mleko
150 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
65 g masła
1 szt. jajko
olej do smażenia
cukier puder

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Proste pączki bez nadzienia

  • Proste pączki bez nadzienia.1. Przygotować rozczyn: mleko z wodą podgrzać do temp. 35-38 C. Do połowy ciepłego mleka dodać drożdży, łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mąki i delikatnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Do dużej miski przesiać mąkę przez sito, zrobić wgłębienie. Wlać rozczyn, resztę ciepłego mleka, jajko, sól, cukier i roztopione masło pokojowej temperatury. Powoli mieszać składniki łyżką lub dłonią. Gdy składniki się połączą, wyłożyć ciasto na deskę, posypaną mąką i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Na desce posypanej mąką, rozwałkować każdą część o grubości ok. 1 cm . Za pomocą szklanki wycinać kółka. Z pozostałego ciasta zrobić kulę, rozwałkować i powycinać resztę krążków. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.2. Ciasto podzielić na dwie części. Na desce posypanej mąką, rozwałkować każdą część o grubości ok. 1 cm . Za pomocą szklanki wycinać kółka. Z pozostałego ciasta zrobić kulę, rozwałkować i powycinać resztę krążków. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 3. Do garnka z podwójnym dnem wlać olej, tyle, żeby przy smażeniu ciasto nie dotykało dna garnka. Żeby sprawdzić czy olej nagrzany do odpowiedniej temperatury, wrzucić mały kawałeczek ciasta. Jeżeli ciasto nie spadło na dno, możemy smażyć pączki przez minutę z każdej strony na złocisty kolor. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą surowe. Dla tego ważne pilnować temperaturę pod czas smażenia.
  • Pączki wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podawać do stołu  z ulubionym powidłem i napojem.4. Pączki wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podawać do stołu z ulubionym powidłem i napojem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweTłusty CzwartekPączkidrożdże
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Proste ciasto z owocami

Proste i smaczne ciasto . Można...

ciasto

Dodane przez: izaa_a

proste ciasto z jabłkami

łatwe i szybkie ciasto z jabłkami......

Ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Kasia2201

Proste ciasto ze śliwkami

Zbliża się pora na śliwki, dlatego...

ciasto z owocami

Dodane przez: izaa_a

proste ciasto z owocami

ciasto jest proste do zrobienia...

borowki amerykanskie

Dodane przez: rozaroza

PROSTE I SZYBKIE CIASTO z borówkami amerykańskimi

bardzo szybkie a w szczególnosci...

Proste ciasto ucierane z jabłkami (na oleju)

Dodane przez: akrobatka22

Proste ciasto ucierane z jabłkami (na oleju)

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu...