Proste pączki bez nadzienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn: mleko z wodą podgrzać do temp. 35-38 C. Do połowy ciepłego mleka dodać drożdży, łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mąki i delikatnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiać mąkę przez sito, zrobić wgłębienie. Wlać rozczyn, resztę ciepłego mleka, jajko, sól, cukier i roztopione masło pokojowej temperatury. Powoli mieszać składniki łyżką lub dłonią. Gdy składniki się połączą, wyłożyć ciasto na deskę, posypaną mąką i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
2.Ciasto podzielić na dwie części. Na desce posypanej mąką, rozwałkować każdą część o grubości ok. 1 cm . Za pomocą szklanki wycinać kółka. Z pozostałego ciasta zrobić kulę, rozwałkować i powycinać resztę krążków. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
3.Do garnka z podwójnym dnem wlać olej, tyle, żeby przy smażeniu ciasto nie dotykało dna garnka. Żeby sprawdzić czy olej nagrzany do odpowiedniej temperatury, wrzucić mały kawałeczek ciasta. Jeżeli ciasto nie spadło na dno, możemy smażyć pączki przez minutę z każdej strony na złocisty kolor. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą surowe. Dla tego ważne pilnować temperaturę pod czas smażenia.
4.Pączki wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podawać do stołu z ulubionym powidłem i napojem.
Komentarze