Proste pączki bez nadzienia

4.48 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pączki słodkie czy słone, z nadzieniem czy bez, lubią je wszyscy zarówno dorośli jak i dzieci. Bardzo smaczne i puszyste.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 550 g + 2-3 łyżki mąki
    200 ml cieple mleko
    150 ml ciepłej wody
    1,5 łyżeczki suchych drożdży
    2 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    65 g masła
    1 szt. jajko
    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pączki

Proste pączki bez nadzienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Proste pączki bez nadzienia. 1. Przygotować rozczyn: mleko z wodą podgrzać do temp. 35-38 C. Do połowy ciepłego mleka dodać drożdży, łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mąki i delikatnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Do dużej miski przesiać mąkę przez sito, zrobić wgłębienie. Wlać rozczyn, resztę ciepłego mleka, jajko, sól, cukier i roztopione masło pokojowej temperatury. Powoli mieszać składniki łyżką lub dłonią. Gdy składniki się połączą, wyłożyć ciasto na deskę, posypaną mąką i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Na desce posypanej mąką, rozwałkować każdą część o grubości ok. 1 cm . Za pomocą szklanki wycinać kółka. Z pozostałego ciasta zrobić kulę, rozwałkować i powycinać resztę krążków. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 2. Ciasto podzielić na dwie części. Na desce posypanej mąką, rozwałkować każdą część o grubości ok. 1 cm . Za pomocą szklanki wycinać kółka. Z pozostałego ciasta zrobić kulę, rozwałkować i powycinać resztę krążków. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 3. Do garnka z podwójnym dnem wlać olej, tyle, żeby przy smażeniu ciasto nie dotykało dna garnka. Żeby sprawdzić czy olej nagrzany do odpowiedniej temperatury, wrzucić mały kawałeczek ciasta. Jeżeli ciasto nie spadło na dno, możemy smażyć pączki przez minutę z każdej strony na złocisty kolor. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą surowe. Dla tego ważne pilnować temperaturę pod czas smażenia.
  • Pączki wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podawać do stołu  z ulubionym powidłem i napojem. 4. Pączki wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podawać do stołu z ulubionym powidłem i napojem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować