Składniki na 2 blaszki od piekarnika ciastek
250 gr maki tortowej
1 całe jajko
1 czubata łyżka śmietany 18 %
50 gr cukru pudru
100-125 gr margaryny
marmolada
Proste i smaczne kruche serca z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce umieszczamy wszystkie składniki i tworzymy kruszonkę która następnie zagniatamy w ciasto. Ciasto chowamy do lodówki na 1 h.
2. Po tym czasie dzielimy je na pół i wałkujemy dość cienko na stolnicy podsypując je co jakiś czas mąka.
Pierwszy sposób to wycinanie szklanką kółek, nakładanie na środek 1/2 łyżeczki marmolady, posmarowanie kółka z marmolada mlekiem lub woda lub białkiem aby lepiej się nam zakleiło, a na nie nakładamy drugie kółko i wycinamy serduszko.
3.Drugi sposób- ten okazał się być szybszym, to wycinanie par serduszek, nałożenie marmolady na jedno z nich, posmarowanie mlekiem lub białkiem, przyłożenie drugiego serduszka i dociskanie za pomocą widelca aby brzegi lepiej się skleiły a całość ładnie się prezentowała ;)
4. Tak przygotowane serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stop przez 15 - 20 min. Smacznego i miłego chrupania ;)
Komentarze