Proste ciasto z rabarbarem i budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Oprócz codziennych pysznych rabarbarowych kompotów zrobiłam dzisiaj jeszcze ciasto, szybko znikło co jest gwarancją dobrego smaku :).

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 23-24 cm:

    Ciasto:

    - 20 dag mąki pszennej
    - 20 dag masła lub dobrej margaryny
    - 2 jaja
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki sody
    - 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego
    - wanilia lub cukier waniliowy

    Masa:

    - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżki budyniu waniliowego

    - 250 ml mleka
    - 1 łyżka masła

    Dodatkowo:

    - 4 łodygi rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Proste ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gotujemy budyń z podanych składników, następnie odstawiamy do wystudzenia, przykrywamy go folią do żywności aby nie zrobił się na wierzchu kożuch.

    2. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera. Masło miksujemy cukrem, następnie dodajemy jaja. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń i sodę.

    3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta, następnie budyń i drugą ciasta. Na wierzch kroimy obrany rabarbar, posypujemy cukrem i pieczemy ok 70 minut w 180 C. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować