Proste ciasto z rabarbarem

  • wyświetlono: 384 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pierwszy zebrany z grządki rabarbar postanowiłam wykorzystać do zrobienia jakiegoś ciasta na szybko. Po analizie zawartości szafek powstało takie oto ciasto - bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Byłam ciekawa jak będzie smakowało i czy smaki słone, słodkie i lekko kwaśne nie będą się tu "gryzły". Efekt i smak ostateczny oceniam jako rewelacyjny - ciasto w takiej kombinacji smaków jest doskonałe i je się je z największą przyjemnością ! :) Z pewnością zrobię je jeszcze nie raz w tym sezonie rabarbarowym, gdyż smakowało mojej rodzinie i do kawy było idealnym slodkim i szybkim dodatkiem :)

agatab
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blachę o wymiarach 24x40 cm:
200 g herbatników maślanych
około 50sztuk krakersów solonych
KREM:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
MASA Z RABARBARU:
560 g rabarbaru
60 g cukru
1 opakowanie galaretki gruszkowej

Sposób przygotowania przepisu:

Proste ciasto z rabarbarem

  • 1. KREM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 2. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy.
  • 3. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego).
  • 4. MASA Z RABARBARU: Umyty rabarbar kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski i zasypujemy około 2 łyżkami cukru, odstawiamy na około 10-20 minut, po tym czasie odlewamy sok, który puścił.
  • 5. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, wrzucamy rabarbar, dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 6. Następnie wyłączamy ogień, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość studzimy np. w zlewie z zimną wodą.
  • 7. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno: krakersy - krem budyniowy - herbatniki (odkładamy 2-3sztuki) - 2/3 masy z rabarbaru – krakersy – pozostała 1/3 masy z rabarbaru – pokruszone odłożone herbatniki
  • 8. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.

Porady

Po zrobieniu zdjęcia zauważyłam, że do jego zrobienia został mi kawałek z herbatnikiem na górze - gdyż akurat tu brakło mi krakersów ;) Właściwie kombinacja przełożenia krakersami i herbatnikami może być dowolna, jak kto woli :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Ciastokrakersykrem budyniowyRabarbarherbatnikina szybko
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche z rabarbarem i poziomkową pianką

Dodane przez: Ola1984

Kruche z rabarbarem i poziomkową pianką

Pyszne połączenie kruchego ciasta,...

Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką

Dodane przez: Ola1984

Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką

W słoneczne dni, idealnie sprawdzą...

Przekładaniec z rabarbarem

Dodane przez: sylviia90

Przekładaniec z rabarbarem

Pyszne ciasto z rabarbarem i galaretką...

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Dodane przez: JustKuchcik

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Miękki biszkopt z zapiekanym kremem...

Ciasto bananowe z płatkami owsianymi.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto bananowe z płatkami owsianymi

Jeżeli lubicie banany to polecam...

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą

Dodane przez: upieczmycos

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą

Uwielbiam ciasto marchewkowe! Jest...