Proste ciasto truskawkowe

0 (0 ocen)

Dzięki gotowemu kremu ciasto robi się szybko, a i tak jest bardzo smaczne:)

Składniki:


  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Ponadto:
    Opakowanie kremu karpatkowego
    Mleko- do kremu
    masło- do kremu
    Opakowanie mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)
    2 Galaretki truskawkowe

Proste ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Delikatnie i pojedynczo dodawać żółtka. Mąki z proszkiem przesiać, dodać d masy i wymieszać łyżką drewnianą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 20 minut w temp. 180 st C lub 30-35 minut w prodiżu. Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu (na moim było by dodać mleko i masło dlatego są one w składnikach). Galaretki przygotować z mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu. Biszkopt wystudzić i odwrócić do góry dnem lub zdjąć wierzchnią skórkę. Umieścić na blaszce. Wylać na niego krem i ułożyć nierozmrożone truskawki. Wszystko zalać tężejącą galaretką i wstawić w chłodne miejsce by całość zastygła.

Komentarze

Podobne przepisy