Proste ciasto kefirowe z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Żółtka zmiksować z połową cukru. Przesiać mąkę z proszkiem, miksować, dolewając kefir a na koniec olej.Białka ubić ze szczyptą soli, potem resztą cukru.Porcjami dodawać do ciasta i mieszać łopatką.Na sam koniec dodać agrest i wymieszać. Przełożyć do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Piec ok.50-60 min.w temp.175*C. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia.
3.lukier- Utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą papkę. Polać zimne ciasto i rozsmarować.
4.Zaraz posypać tartymi migdałami.
5.Czekoladę rozpuścić nad parą, wraz z masłem i odrobinką mleka. Polać ciasto w esy-floresy.
Komentarze