Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon śliwkowy w pełni, więc dziś kolejna propozycja ciasta ze śliwkami. Łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, na pewno przypadnie Wam do gustu. Ciasto jest wilgotne, łatwo się kroi i pięknie pachnie. Będzie pięknie się prezentować zarówno na niedzielnym stole jak i w tygodniu do porannej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
    •1 łyżeczka proszku do pieczenia
    •1/2 łyżeczki sody
    •100 g cukru
    •1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    •2 jajka
    •2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
    •100 ml oleju
    •350-400 g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
    •1 łyżka cukru brązowego
    •1 płaska łyżeczka cynamonu
    garść mielonych orzechów włoskich (można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Suche składniki mieszamy w 1 misce. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Do mokrych składników dodajemy zawartość pierwszej miski i mieszamy mikserem/łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x24 cm. Na wierzchu układamy śliwki rozcięciem do góry. Wierzch ciasta posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i opcjonalnie mielonymi orzechami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60 min. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować