Proste bułeczki pszenne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Są bardzo delikatne w smaku, idealnie się kroją i cudownie pachną. Przyznam Wam szczerze, że jeszcze ciepłe po prostu rozpływają się w ustach!

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (10-12 sztuk)
    520g mąki pszennej
    25g drożdży świeżych lub 7g suchych
    1 łyżka cukru (płaska)
    250 ml letniej wody
    1 jajko
    80g roztopionego masła
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Proste bułeczki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn.
    Do niewielkiej miseczki należy wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki oraz 100 ml letniej wody.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    (W przypadku użycia drożdży suchych ten krok pomijamy. Od razu wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.)
    Następnie w większej misce umieścić przesianą mąkę, roztopione, ale przestudzone masło, jajko, resztę wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn.
    Wszystko razem dokładnie wyrobić za pomocą dłoni lub mikserem z końcówką (tzw. hakiem) do ciast drożdżowych.
    (Potrwa to do około 10 minut.)
    Gładkie oraz elastyczne ciasto przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia.
    (Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
    Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki.
    (Stolnicę/dłonie warto delikatnie oprószyć mąką.)
    Wszystkie bułeczki przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i delikatnie je spłaszczyć oraz przykryć szmatką.
    Tak przygotowane zostawić na 10-15 minut, aby delikatnie się napuszyły.
    (Można je też z wierzchu naciąć, lecz nie jest to konieczne.)
    Bułki piec (*) w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180-190 stopniach.
    (Powinny być rumiane.)
    Ostudzić na kratce.

Porady

(*) Jeśli chcecie, aby bułeczki miały przyjemnie chrupiącą skórkę to przed pieczeniem na dół piekarnika należy wstawić jakieś naczynie/foremkę z wodą. Wtedy podczas pieczenia wytworzy się para, która nada skórce odpowiednią chrupkość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować