Prosta zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa z brązowych pieczarek jest pyszna i aromatyczna. Smakiem przypomina zupę z grzybów leśnych.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g brązowych pieczarek
    2-3 małe ziemniaki
    szalotka
    marchewka
    łyżka masła
    250 ml wiejskiej śmietany
    sól morska lub domowa przyprawa warzywna
    pieprz kolorowy
    natka pietruszki i lubczyk do posypania

Prosta zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na maśle, powinny się zrumienić. Ziemniaki posypujemy solą lub domową przyprawą warzywną. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną szalotkę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy razem przez kilka minut.

    Do warzyw dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i chwilę je podsmażamy razem z warzywami. Zalewamy 1,5-2 litrami wody. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Zupę zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i lubczykiem.

Porady

Przepis na domową przyprawę warzywną: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-przyprawa-warzywna-bardzo-prosta-w-przygotowaniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy