Prosta zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbaską

5 (6 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię takie proste zupy , niby nic , a obiadek całkiem całkiem , syci , smakuje , rozgrzewa , może być całym posiłkiem :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 listki śmietanę zmieszana z laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    6 ziemniaków
    2 marchewki
    3 łyżki chrzanu tartego - u mnie ze słoiczka
    1/2 szklanki śmietany 15% ukwaszonej
    2 łyżki mąki pszennej
    4 jajka ugotowane na twardo
    4 białe kiełbaski - u mnie nie parzone
    po 1 łyżeczce majeranku i czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Zalewajka

Prosta zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prosta zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbaską 1. Warzywa obieram , myję , osuszam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , dodaje listki laurowe , ziele angielskie , zalewam wodą doprowadzam do zagotowania , dodaję kiełbasę , parzę nie dopuszczając do gotowania ok . 15 minut . Kiełbasę wyjmuję , dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę , gotuję około 10 minut , dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę , gotuje około 15 minut - do miękkości . Do całości dodaję śmietanę zmieszaną z mąką , chrzan , doprawiam majerankiem , czubrycą , sola i pieprzem , doprowadzam do zagotowania . Zupę podaję z plasterkami kiełbasy i jajkami krojonymi na pół :)

Porady

Ja używam śmietany 15% ukwaszonej , dodana nawet do gotowanego płynu nigdy się nie warzy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować