Prosta zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieram , myję , osuszam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , dodaje listki laurowe , ziele angielskie , zalewam wodą doprowadzam do zagotowania , dodaję kiełbasę , parzę nie dopuszczając do gotowania ok . 15 minut . Kiełbasę wyjmuję , dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę , gotuję około 10 minut , dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę , gotuje około 15 minut - do miękkości . Do całości dodaję śmietanę zmieszaną z mąką , chrzan , doprawiam majerankiem , czubrycą , sola i pieprzem , doprowadzam do zagotowania . Zupę podaję z plasterkami kiełbasy i jajkami krojonymi na pół :)
Porady
Ja używam śmietany 15% ukwaszonej , dodana nawet do gotowanego płynu nigdy się nie warzy :)
Komentarze