Zapraszam na pyszną i dietetyczną sałatkę z kapusty pekińskiej i tuńczyka. Sałatkę można przygotować tak jak ja na talerzu lub wymieszać z sosem w misce.
Składniki:
135 g kapusty pekińskiej
10 g pora
½ zielonego ogórka- 80 g
½ zielonej papryki
½ czerwonej papryki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 jajko
Sól, pieprz
Sos:
25 g majonezu light
20 g śmietany 12%
1 łyżka octu ryżowego
Prosta sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki.
Kapustę drobno poszatkować i rozłożyć na talerzu. Delikatnie oprószyć solą. Por pokroić w krążki i rozłożyć na pekince.
2.Ogórka obrać przekroić na pół i pokroić w plasterki. Pokrojonego ogórka ułożyć na kapuście.
3.Papryki pokroić w cienkie paseczki i dekoracyjnie ułożyć na talerzu ( ja utworzyłam rozetkę czy kwiatka).
4.Tuńczyka dokładnie odcisnąć i kawałki lub utworzone kuleczki ułożyć na pozostałych składnikach. Jajko pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce i posypać sałatkę. Oprószyć solą i pieprzem całość.
5.Sos:
W miseczce dokładnie wymieszać majonez, śmietanę i ocet. Skropić sałatkę.
Komentarze