Prosta pizza dla każdego

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 25 min

Pierwsza Pizza zrobiona wspólnie z żoną w naszym własnym mieszkaniu

  • 2 godz. 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 gram mąki pszennej
    15 gram drożdży
    125 ml ciepłej wody
    pół łyżeczki cukru
    łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli

    Sos pomidorowy
    2 ząbki czosnku
    2 - 3 dorodne pomidory
    mała cebulka
    świeża bazylia
    pieprz ziołowy


    Wierzch pizzy - ilość składników zależna od indywidualnych preferencji, wiadomo, jeden woli na bogato, inny minimalistycznie, jeśli podałem jakąś ilość to
    tarty ser żółty
    cienkie plastry szynki
    pieczarki - polecam najwięcej 5 dorodnych, grubo krojonych
    papryka czerwona pokrojona w kosteczkę
    oliwki zielone pokrojone na pół
    ser feta
    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Prosta pizza dla każdego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Wpierw należy przygotować składniki na ciasto. Będziemy potrzebować miski oraz małej miseczki do której odlewamy 1/3 z przygotowanej ciepłej wody. Do odlanej wody dodajemy drożdże oraz pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odczekujemy 5 minut. Do wcześniej wyjętej już miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i drożdże z wodą. Wyrabiamy. Kiedy składniki są już połączone. Dodajemy resztę wody, którą uprzednio mieszamy z łyżeczką soli. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, oblewamy lekko wodą aby nie zrobiła się na nim skorupka, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

    W międzyczasie przygotowujemy sos i pieczarki.
  • 2. Sos:

    Obrany czosnek i cebulkę kroimy w grube kawałki. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz liście świeżej bazylii i pieprz ziołowy. Wszystko blendujemy na gładką masę i odparowujemy aż sos zgęstnieje. Po czym odstawmy
  • 3. Smażymy pieczarki, pokrojone w grube plastry. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu i odstawiamy.
  • 4. Ciasto rozwałkowujmy w razie potrzeby podsypując mąką. Porcja jest przewidziana na ciasto cienko rozwałkowane na standardowej blaszce do piekarnika. kolejno dodajmy sos, ser żółty, pieczarki, szynkę, paprykę, oliwki i ser feta pokrojony w kostkę.

    Pieczemy w temperaturze 220 stopni w nagrzanym uprzednio piekarniku, piekarnik ustawiony na dolną grzałkę, przez około 10 - 12 minut.

Porady

Podczas pieczenia po 5 minutach można włączyć opcję termoobiegu, pizza wtedy nabierze koloru od góry. Uważajmy ze słonymi składnikami, ser feta ma charakterystyczny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować