Pierwsza Pizza zrobiona wspólnie z żoną w naszym własnym mieszkaniu
2 godz. 25 min
Składniki:
Ciasto:
250 gram mąki pszennej
15 gram drożdży
125 ml ciepłej wody
pół łyżeczki cukru
łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy
2 ząbki czosnku
2 - 3 dorodne pomidory
mała cebulka
świeża bazylia
pieprz ziołowy
Wierzch pizzy - ilość składników zależna od indywidualnych preferencji, wiadomo, jeden woli na bogato, inny minimalistycznie, jeśli podałem jakąś ilość to
tarty ser żółty
cienkie plastry szynki
pieczarki - polecam najwięcej 5 dorodnych, grubo krojonych
papryka czerwona pokrojona w kosteczkę
oliwki zielone pokrojone na pół
ser feta
świeża bazylia
Prosta pizza dla każdego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wpierw należy przygotować składniki na ciasto. Będziemy potrzebować miski oraz małej miseczki do której odlewamy 1/3 z przygotowanej ciepłej wody. Do odlanej wody dodajemy drożdże oraz pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odczekujemy 5 minut. Do wcześniej wyjętej już miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i drożdże z wodą. Wyrabiamy. Kiedy składniki są już połączone. Dodajemy resztę wody, którą uprzednio mieszamy z łyżeczką soli. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, oblewamy lekko wodą aby nie zrobiła się na nim skorupka, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy sos i pieczarki.
2.Sos:
Obrany czosnek i cebulkę kroimy w grube kawałki. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz liście świeżej bazylii i pieprz ziołowy. Wszystko blendujemy na gładką masę i odparowujemy aż sos zgęstnieje. Po czym odstawmy
3.Smażymy pieczarki, pokrojone w grube plastry. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu i odstawiamy.
4.Ciasto rozwałkowujmy w razie potrzeby podsypując mąką. Porcja jest przewidziana na ciasto cienko rozwałkowane na standardowej blaszce do piekarnika. kolejno dodajmy sos, ser żółty, pieczarki, szynkę, paprykę, oliwki i ser feta pokrojony w kostkę.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni w nagrzanym uprzednio piekarniku, piekarnik ustawiony na dolną grzałkę, przez około 10 - 12 minut.
Porady
Podczas pieczenia po 5 minutach można włączyć opcję termoobiegu, pizza wtedy nabierze koloru od góry.
Uważajmy ze słonymi składnikami, ser feta ma charakterystyczny smak.
Komentarze