Prosta domowa pizza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W domowym zaciszu także możemy wyczarować smakowitą pizze. A jak nie chcecie czekać całej nocy aż ciasto nam wyrośnie to będzie idealny przepis dla Was.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 60 ml wody w temperaturze pokojowej

    * ok. 150 g mąki

    * 0,5 łyżeczki soli

    * 1 łyżka oliwy

    * 8 g drożdży świeżych

    * 0,5 łyżeczki cukru


    Dodatki:

    * sos pomidorowy parę łyżek, ja robię w lato do słoików kiedy pomidory są idealne

    * mozzarella w kulce

    * salami

    * chilli uprzednio namoczone w oliwie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Prosta domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza 1. Drożdże dokarm cukrem.
  • Pizza 2. Dolej wody i dwie łyżki mąki. Odstaw przykryte aż ruszą drożdże. Jakieś 10 minut.
  • Pizza 3. Dodaj do zaczynu oliwę, sól i stopniowo dodawaj mąke. Aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Kiedy ciasto nie będzie się już lepić do rąk przejdź na stolnicę i wyrabiaj je przynajmniej 10 minut. Odstaw przykryte w misce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Pizza 4. Rozgrzej piekarnik maksymalnie. Na sam dół włóż blachę taką czarną piekarnikową. Posyp stolnicę mąką semolino lub zwykłą. Ukształtuj swoją pizzę rękoma lub wałkiem. Przełóż na deseczkę podsypaną semolino z której łatwo Ci będzie przerzucić pizzę do piekarnika.
  • Pizza 5. Posmaruj swoją pizzę sosem i wybranymi dodatkami.
  • Pizza 6. Przełoż pizzę do piekarnika i piecz aż spód się wypiecze. Moja na dole potrzebowała 4 minuty. Następnie włącz grill i przenieś blachę z pizzą na samą górę. Piecz 2-3 minuty i doglądaj, bo grill szybko piecze.
  • Pizza 7. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Mozzarella Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować