Prosta babka piaskowa na oleju

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Klasyczna babka z dodatkiem oleju, wilgotna i pozostaje długo świeża

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 średnie jajka (lub 2 duże)
    100 g cukru (niecałe pół szklanki)
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
    100 ml oleju (pół szklanki)
    120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
    40 g skrobi ziemniaczanej (1/4 szklanki)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Prosta babka piaskowa na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 7 min).
    Cały czas miksując dodaj ekstrakt cytrynowy a następnie wlej cienką strużką olej.
    Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia wprost do miski z masą jajeczną i wymieszaj delikatnie szpatułką.
    Żeby uzyskać babkę dwukolorową odlej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao.
    Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
    Przelej najpierw jasne ciasto, a potem na górę ciemne, wykonaj wzorki za pomocą patyczka do szaszłyków.
    Piecz w temperaturze 180°C do suchego patyczka: niska babka – ok. 20 min, wysoka – ok. 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy