Prosta babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki ,(bez mąki) drożdże można wcześniej rozpuścić w mleku całość lekko wymieszać trzepaczką by składniki się połączyły. Następnie wierzch posypujemy przesiana mąką (NIE MIESZAMY) tak by cala powierzchnia ciasta zakryła mąka - wygładzić łyżką nierówności ale, nie łączyć z płynnymi składnikami. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie wymieszać całość łyżka dodać pokrojoną skórkę i rodzynki , przełożyć do foremek pozostawić pod przykryciem na ok 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku a po ok 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika i tak zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już lekko przestudzone, wyjąć, polać lukrem lub polewą
Porady
do babki zamiast skórki pomarańczowej możemy dodać dowolny aromat, będzie smakowała równie doskonale.
Komentarze