prosta babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pachnąca babka, idealnie nadaje się na wielkanocny stół lub po prostu do popołudniowej kawy .

  • 2 godz.

Składniki:

  • 10 dag drożdży świeżych
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
    4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    dodatkowo:
    skórka kandyzowana z pomarańcz
    rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prosta babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ihljfa 1. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki ,(bez mąki) drożdże można wcześniej rozpuścić w mleku całość lekko wymieszać trzepaczką by składniki się połączyły. Następnie wierzch posypujemy przesiana mąką (NIE MIESZAMY) tak by cala powierzchnia ciasta zakryła mąka - wygładzić łyżką nierówności ale, nie łączyć z płynnymi składnikami. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
    Po tym czasie wymieszać całość łyżka dodać pokrojoną skórkę i rodzynki , przełożyć do foremek pozostawić pod przykryciem na ok 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku a po ok 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika i tak zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już lekko przestudzone, wyjąć, polać lukrem lub polewą

Porady

do babki zamiast skórki pomarańczowej możemy dodać dowolny aromat, będzie smakowała równie doskonale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować