Sałatka z brązowym ryżem, groszkiem i kukurydzą

4.49 (146 ocen)

  • 35 min

Przepis na tą sałatę mama w swoich zborach od lat. Chętnie przygotowuję ta sałatkę na wszelkie przyjęcia bo cieszy się dużym powodzeniem i jest prościutka w przygotowaniu :)

  • 35 min

Składniki:

  • 150g brązowego ryżu (opcjonalnie białego)
    500ml bulionu (opcjonalnie)
    250g mrożonego groszku
    puszka kukurydzy
    2 kwaśne jabłka
    3-4 kiszone ogórki
    3-4 jajka
    duża cebula (najlepiej czerwona lub dwie szalotki)
    majonez sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Sałatka z brązowym ryżem, groszkiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w wodzie lub bulionie warzywnym/drobiowym zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Powinien być delikatnie twardawy. Rozgotowany nie będzie wyglądał estetycznie w sałatce. Odsączam i studzimy.
    Jajka gotujemy na twardo, Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
    Groszek gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Przelewamy lodowata wodą aby zachować kolor warzywa.
    Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę razem z ogórkami i cebulą.
    Pokrojone jabłka, jajka, ogórek i cebulę łączymy z przestudzonym ryżem i groszkiem oraz odsączoną kukurydzą. Całość mieszamy z majonezem. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować