PROFITEROLE

  • wyświetlono: 1344 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Profiterole to małe ptysie z nadzieniem. Upieczone z ciasta parzonego, a potem wypełnione masą karpatkową i udekorowane czekoladą. To idealny przysmak na wszelkie imprezy - każdy gość po nie chętnie sięga.

Pyszne Kaprysy
  • 130min

Składniki

Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 65 g masła
- 1 szklanka mąki typ 405
- 4 jajka

Masa:
- 500 ml mleka
- 150 g cukru
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- sok z 1 cytryny

Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 30 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

PROFITEROLE

  • 1. Ciasto:

    W garnku zagotować wodę z masłem, nie zdejmować z palnika.
    Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie odchodziła od ścianek garnka i będzie gęsta. To mieszanie będzie trwało ok. 5 minut. Masę dobrze ostudzić.
  • 2. Wbić jajka do zimnej masy i utrzeć mikserem, ma powstać gładkie ciasto. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować rozetki o średnicy 3 cm, oddalone od siebie o 2 cm.
  • 3. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 25 minut, do zrumienienia.
  • 4. Masa:

    Z podanej ilości mleka odlać 3/4 szklanki i rozmieszać w tej ilości mąkę pszenną i ziemniaczaną.
    W garnku zagotować mleko z cukrem. Gdy się zagotuje to wlać wcześniej wymieszane mleko z mąką i energicznie mieszać, zagotować chwilkę. Powstały gęsty budyń ostudzić.
  • 5. Utrzeć masło mikserem aż zjaśnieje, następnie dodawać po jednej łyżce budyniu i dalej ucierać mikserem.
    Na samym końcu dodać stopniowo sok z cytryny i utrzeć.
  • 6. Powstałą masę umieścić w rękawie cukierniczym i naszprycować (długą końcówką) wcześniej upieczone profiterole.
    Zrobić polewę: Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Profiterole dowolnie udekorować polewą.

Porady

Przy przygotowaniu ciasta parzonego:
- mąka zaparzona w wodzie z masłem stworzy masę, która musi być całkowicie ostudzona przed wbiciem do niej jajek (to bardzo ważne aby masa była zimna- warunek aby ciasto parzone wyrosło podczas pieczenia)
- w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ptysieciasto parzonemasa karpatkowakonkurs_fotoprofiterole

Komentarze

Podobne przepisy

jabłecznik z kisielem

Dodane przez: mariosylwia

Jabłecznik z kisielem

Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi...

słonecznikowiec

Dodane przez: celkapatelka

Słonecznikowiec

Pyszne ciasto

Napoleonka

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Napoleonka

Pyszne ciasto do niedzielnej kawy.

Makowiec krucho-drożdżowy

Dodane przez: AnkaFiranka

Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec z tego przepisu jest znacznie...

Strucla serowa

Dodane przez: dorota w

Strucla serowa

Pyszna serowa strucla proponowane...

Napoleonka na krakersach bez pieczenia

Dodane przez: AnetaJ

Napoleonka na krakersach bez pieczenia

Ciasto smaczne, szybkie i mega...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE