Ciasto Princessa mocno kokosowa

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Znalazłam ją i zmodyfikowałam gdy miałam wielką ochotę na coś MEGA słodkiego. Podbiła nie tylko moje serce ale i tych którzy mieli okazję ją spróbować

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki: (na formę 21 x 21 cm)

    krem:

    250 g miękkiego masła
    150 g wiórków kokosowych
    500 ml mleka
    2 żółtka
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    50 g białej czekolady

    ponadto:

    duże opakowanie herbatników z kakaowym kremem w środku (ok. 200 g) Petit Beurre Herbatniki z kakao
    1/2 słoiczka dżemu truskawkowego ( 120 g)
    do ozdoby użyłam Michałki białe i kulki kokosowe które znalazłam w sklepie Euro
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Słodycze

Ciasto princessa mocno kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie zmiksować.
    Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.
    Na gotujące mleko wlać miksturę jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty.
    Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem.
    Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 część kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta ozdobić cukierkami.

Porady

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły. Przed podaniem wyjąć nieco wcześniej z lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować