PREZYDENT

4.48 (159 ocen)

  • 45 min

Bardzo słodkie, ale pyszne ciasto

  • 45 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA:
    10 dag rodzynek
    czekolada
    10 dag orzechów włoskich
    puszka ananasów
    2 masła
    6 żółtek
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    900ml mleka
    25 dag cukru
    3 kieliszki wódki
    3 łyżki kakao
    POLEWA:
    4 łyżki margaryny
    4 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    4 łyżki mleka
    DODATKOWO
    kokos
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prezydent - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, do żółtek dodajemy 4 łyżki wrzącej wody i mieszamy. Dodajemy je do białek. Później cukier i mieszamy z 3 minut. Na koniec mąkę i proszek i pomału mieszamy. Pieczemy
  • 2. MASA: 400 ml odlewamy, pozostałą część gotujemy z cukrem. Do tej części odlanej dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Gdy mleko zawrze wlewamy cienkim strumieniem cały czas mieszając, i gotujemy aż masa zgęstnieje i studzimy. Masło rozcieramy i dodajemy po łyżce budyniu i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy wódkę i mieszamy. Później masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, czekoladę pokrojona w kostkę, orzechy drobno pokrojone i rodzynki - wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Do drugiej masy dodajemy odsączone i pokrojone drobno ananasy - mieszamy i wykładamy na masę ciemną. Polewamy polewa i posypujemy kokosem
  • 3. POLEWA:. Margarynę, cukier, kakao, mleko wszystko razem gotujemy i wylewamy na ciasto i posypujemy kokosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować