3/4 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła
4 jajka
kilka kropel olejku śmietankowego
około szklanka jagód ( mogą być mrożone)
Ekspresowe ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło należy rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puch ( około 7 min mikserem) następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olejek, miksujemy chwilę. Na samym końcu wlewamy masło i mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm lub inną foremkę (u mnie w kształcie serca)natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto a na wierzchu rozsypujemy jagody. Możemy użyć innych sezonowych owoców. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 - 180C około 50 min lub więcej, co jakiś czas należy sprawdzać.
Po przestygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze