ekspresowe ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Zamiast jagód możemy użyć dowolnych owoców.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3/4 szkl. cukru
    1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag masła
    4 jajka
    kilka kropel olejku śmietankowego
    około szklanka jagód ( mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ekspresowe ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło należy rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puch ( około 7 min mikserem) następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olejek, miksujemy chwilę. Na samym końcu wlewamy masło i mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm lub inną foremkę (u mnie w kształcie serca)natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto a na wierzchu rozsypujemy jagody. Możemy użyć innych sezonowych owoców. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 - 180C około 50 min lub więcej, co jakiś czas należy sprawdzać.
    Po przestygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (153 ocen)

ekspresowe ciasto

To może cię zainteresować