Ciasto Preludium Jesienne - czekoladowo-piernikowe z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto jest właśnie takie- mało słodkie, mocno czekoladowo- piernikowe i z musem śliwkowym- PYCHA!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:



  • Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm


    1/2 kostki palmy

    3/4 szklanki cukru

    szklanka mleka

    2 niepełne szklanki mąki pszennej

    2 małe lub 1 duże jajko

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    3 łyżeczki ciemnego kakao

    2 łyżki przypraw do piernika

    łyżeczka cynamonu


    Masa grysikowa

    1 1/2 szklanki mleka

    3 łyżki kaszy manny

    2 łyżki cukru

    125 g masła


    Mus śliwkowy

    900g śliwek węgierek

    1/2 l wody

    2 łyżki cukru]łyżeczka cynamonu

    1/2 łyżeczki imbiru

    4 goździki

    7 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody


    Polewa:

    tabliczka gorzkiej czekolady

    2 łyżki masła

    4 -5 łyżek mleka


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto preludium jesienne - czekoladowo-piernikowe z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty 1. Ciasto:

    Palmę, mleko, cukier i kakao zagotowuje, ciągle mieszam aż kakao sie zupełnie rozpuści- odstawiam do ostudzenia.

    Do masy dodaje jajka i stopniowo przesianą mąkę razem z proszkiem, przyprawą do piernika i kakao,

    Wszystko razem mieszam do całkowitego połączenia sie składników.

    Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i z wysmarowanymi bokami.

    Piekę w 175 stopniach 25-30 minut i jak zwykle sprawdzam patyczkiem dla potwierdzenia:)

    Ciasto studzę w tortownicy, obkrawam boki, usuwam papier i rozkrawam na dwa blaty.
  • masło ucieramy na puszysto i dodajemy po łyżce kaszki 2. Masa grysikowa.

    Zagotowuje szklankę mleka z cukrem, a resztę mleka mieszam z kaszą manną.

    Do gotującego sie mleka wlewam mleko z kaszką i gotuje przez kilka minut, aż masa zgęstnieje, ale ciągle mieszam, żeby masa sie nie przypaliła.

    Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy do niego po łyżce ugotowanej i wystudzonej kaszki.
  • mus śliwkowy 3. us śliwkowy:


    Żelatynę zalewam 1/3 szklanki wody, odstawiam do napęcznienie i podgrzewam do rozpuszczenia- nie gotuje.


    Śliwki myjem, usuwam pestki i kroję na ćwiartki.

    Owoce przekładam do garnka, podlewam wodą i dodaje cukier, imbir, cynamon i goździki.

    Gotuje przez 20 minut.

    Całość miksuje bardzo dokładnie, ale i tak na koniec jeszcze dodatkowo przecedziłam przez sitko, żeby nie było kawałków skórek.

    Do zmiksowanych śliwek dodaje żelatynę i dokładnie mieszam.
  • 4. Polewa:


    Czekoladę łamię na kawałki,dodaje mleko i masło -podgrzewam nad kąpielą wodną do rozpuszczenia .

    Lekko studzę i wylewam na ciasto.


    Wykończenie ciasta:


    Jeden blat ciasta wkładam ponownie do tortownicy.

    Wykładam masę grysikową, na górę wylewam mus śliwkowy.

    Od razu przykrywam drugim blatem i wkładam do lodówki na minimum 6 godzin na najlepiej na całą noc.

Porady

Ja jak zwykle nie dodałam alkoholu, ale myślę ,że idealnie pasowałby poncz z odrobiną rumu lub śliwowicy. Zamiast świeżych śliwek możecie użyć śliwek z kompotu, a ciastem cieszyć sie i też zimą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

reniferki

To może cię zainteresować