Pręga wołowa w sosie własnym

  • wyświetlono: 9291 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczna wołowinka, ale wymaga dłuższego duszenia.........jednak warto !!!!

rozaroza
  • 15min

Składniki

pręga wołowa dokładnie oczyszczona i okrojona 0.8 kilograma
olej ryżowy 3 łyżki
cebula pokrojona w drobne talarki 3 sztuki
przyprawa węgierska 1 łyżeczka
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
czosnek suszony 1 łyżeczka
pieprz i sól do smaku
bazylia suszona 1 łyżeczka

makaron 1 opakowanie
papryka czerwona 1 sztuka
oliwa 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Pręga wołowa w sosie własnym

  • pręga wołowa1. Rozgrzać olej i udusić na nim lekko cebulę, dodać mięso pokrojone na kawałki, dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu około 3-4 godzin - do miękkości mięska. W międzyczasie dolewać po trochę wody, a w połowie duszenia przyprawić: ziołami prowansalskimi, przyprawą węgierską, suszonym czosnkiem, pieprzem i solą. Na samym końcu posypać suszoną bazylią. Podawać wołowinkę z ugotowanym al dente makaronem i uduszoną na oliwie pokrojoną w paski czerwoną papryką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

RUSKIE RURKI

Dodane przez: rena123

RUSKIE RURKI

Prawie jak ruskie pierogi :)

Schab zapiekany z boczkiem

Dodane przez: P_Aneta

Schab zapiekany z boczkiem

Schab zapiekany z musztardą z boczkiem...

kotlet z orzechami

Dodane przez: czarrna

Kurczak z orzechami

Smaczna odmiana od zwykłego kotleta...

Wątróbka

Dodane przez: czarrna

Wątróbka

Klasycznie. Z cebulką.

Gulasz z kurczakiem, pomidorami i cukinią

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Gulasz z kurczakiem, pomidorami i cukinią

Bardzo zdrowy i aromatyczny gulasz...

Karp smażony

Dodane przez: czarrna

Karp smażony

Świąteczny bestseller :)