precelki z makiem lub z kminkiem

5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne, chrupiące precelki doskonale sprawdzą się jako przekąska...wtedy gdy mamy ochotę na małe co nieco

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    50 dag maki pszennej
    10 dag mąki razowej (typ 2000)
    5 dag płatków owsianych
    szklanka wody
    łyżeczka soli
    3 łyżki cukru
    mak
    kminek
    białko
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Precle Przekąski Precelki

Precelki z makiem lub z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07q2rih 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, połączyć ze szklanką ciepłego mleka i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać mąkę pszenną, razową, płatki owsiane, sól i wodę i wyrobić dokładnie. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie kształtować z niego wałeczki..
  • image-0a8ufde 2. a z nich precelki,
  • image-1ns63pf 3. układać na natłuszczonej blaszce,
  • image-0pnvhog 4. natrzeć rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem lub makiem. Piec w temp 180 st.C przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Precelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować