Precelki drozdzowe z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Znowu maka "semolata" w roli glownej,lecz tym razem na slodko w pysznych drozdzowych precelkach.Precelki sa bardzo,bardzo pulchne ,wyjatkowe za sprawa cynamonu i rodzynek,ktore uprzednio namoczylam w rumie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • .400 gr maki semoliny
    .30 gr drozdzy swiezych
    .1 szklanka cieplego mleka + 1/3
    .1 jajko
    .5 lyzek cukru
    .3 lyzki oleju
    .2 lyzki masla sklarowanego
    .szczypta soli
    .1/2 szklanki rodzynek
    .1 lyzka cynamonu
    .1/3 szklanki rumu ( opcjonalnie )

Precelki drozdzowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze rozpuszczamy w 1/3 szklanki mleka z 1 lyzeczka cukru-odstawiamy do "ruszenia "
  • 2. Make przesiewamy do miski,dodajemy szczypte soli ,cukier i mieszamy,potem robimy dolek,wbijamy jajko,wlewamy drozdze,mleko ,olej i mieszamy wszystko,potem jeszcze wyrabiamy reka,przekladamy kule ciasta do miski,przykrywamy ja folia i okrywamy sciereczka.
  • 3. W tym czasie namaczamy rodzynki w rumie ( rodzynki wchlona cala ilosc rumu )
  • 4. Wyrosniete ciasto przekladamy na deske,wyrabiamy je ponownie i walkujemy na ksztaltny prostokat.
  • 5. Ciasto smarujemy zimnym maselkiem za pomoca pedzelka,posypujemy je cynamonem i na koniec wciskamy namoczone rodzynki.
  • 6. Zawijamy gotowy placek z dwoch przeciwnych bokow do srodka,potem nacinamy porcje i przekladamy je na blaszke wylozona papierem do pieczenia oraz smarujemy gore buleczek pozostalym maslem.
  • 7. Blaszke ponownie okrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrastania na 20 min.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.180 st C przez 30 min.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy