Prażaki z sosem kiełbasianym

4.5 (200 ocen)

Gdy byłam mała, właśnie takie danie przygotowywała mi babcia. Bardzo proste, tanie i szybkie.

Składniki:

  • Prażaki:
    - 8 ziemniaków
    - woda do gotowania
    - 1 łyżka soli
    - mąka 3/4 szkl.

    Sos:
    - 3 pętka kiełbasy śląskiej
    lub innej ulubionej
    - 1 cebula
    - 1,5 łyżki oleju
    - 250 ml. wody
    - 1 łyżka mąki
    - 2-3 łyżki wody do zaklepki
    - sól do smaku
    - pieprz do smaku
    - 3 ziela angielskie
    - 3 łyżki przecieru pomidorowego
    - 2 łyżki ketchupu
    - 1 łyżeczka cukru
    - 2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Prażaki z sosem kiełbasianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fgi3ds 1. Prażuchy:
    Ziemniaki obrać, umieścić w garnku, zalać wodą. Gdy zaczną się gotować posolić.
  • image-1do52i8 2. Gdy ziemniaki ugotują się, odcedzić, odparować i zagnieść dodając stopniowo mąkę. Tak długo ugniatać, aż ziemniaki będą elastyczne ( gumowate ) a mąka będzie nie wyczuwalna.
  • image-1ldwk04 3. Sos:
    Cebulę, obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w plastry, dodać do cebuli.
  • image-1w97wy5 4. Gdy się podsmaży dodać wodę, przecier, ketchup. Gotować ok. 10 min. Następnie doprawić. Wrzucić ziele, cukier. Zagęścić zaklepką. Odstawić. Zahartować śmietanę i dodać do sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Mąka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować