Prawie maślane bułeczki

0 (0 ocen)

Bułeczki nie są bardzo słodkie, więc doskonale smakują z dodatkiem dżemu, konfitury lub miodu

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    4 dag świeżych drożdży
    3 łyżki cukru pudru
    10 dag stopionego masła
    około 3/4 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    DODATKOWO:
    2 łyżki masła do posmarowania wierzchu

Prawie maślane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać.
    Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, wymieszać z letnim mlekiem i łyżeczką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
    Do mąki dodać szczyptę soli, roztrzepane jajka, stopione masło i resztę cukru.
    Najpierw wymieszać łyżką w misce, a następnie wyłożyć na blat i wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
    Przełożyć je do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, rozwałkować na grubość ok. 2 cm, szklaneczką o średnicy 5,5 cm wyciąć krążki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryć ściereczką i odstawić do wrośnięcia.
    Wierzch posmarować roztopionym masłem.
    Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem do zrumienienia, 5-10 minut. Nie za długo, żeby się nie wysuszyły.

Komentarze

Podobne przepisy