Prawie maślane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać.
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, wymieszać z letnim mlekiem i łyżeczką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodać szczyptę soli, roztrzepane jajka, stopione masło i resztę cukru.
Najpierw wymieszać łyżką w misce, a następnie wyłożyć na blat i wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
Przełożyć je do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, rozwałkować na grubość ok. 2 cm, szklaneczką o średnicy 5,5 cm wyciąć krążki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić do wrośnięcia.
Wierzch posmarować roztopionym masłem.
Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem do zrumienienia, 5-10 minut. Nie za długo, żeby się nie wysuszyły.
Komentarze