PRAWDZIWY SOS PRAWDZIWKOWY

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Niezwykle aromatyczny,pyszny sosik do róznego rodzaju mięs.Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno.Nie ma porównania z sosami z saszetki

  • 60 min

Składniki:

  • garść (najlepiej własnoręcznie zbieranych)suszonych prawdziwków
    1/2 śmietany 18%
    kostka warzywna
    sół,pieprz, przyprawa uniwersalna
    machew,pietruszka,seler
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Prawdziwy sos prawdziwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suszone prawdziwki 1. Grzyby moczymy na noc.Na drugi dzień zlewamy wode,płuczemy grzyby pod bieżącą wodą.Gotujemy do miękkości,zlewając kilkakrotnie i wymieniająć wodę.Po ugotowaniu grzyby studzimy,kroimy na małe kawałeczki.
  • sos borowikowy 2. Marchew,pietruszkę,selera zalewamy wywarem z grzybów(ok.4 szkl.wody).Gotujemy,doprawiamy solą,pieprzem ewentualnie i przyprawa uniwersalna.Gdy warzywa beda miekkie zabieramy je(przydadza sie do duszonych mięś itp.tutaj nie beda nam juz potrzebne).Woda sie zredukowała ,dodajemy pokrojone grzyby.Śmietanę hartujemy zimną woda,rozklepujemy,nastepnie dodajemy stopniowo ciepły wywar,rozklepujemy zeby nie było grudek.Wlewamy smietanę do wywaru grzybowego.Chwilke podgotowujemy na małym ogniu.Jesli jest potrzeba dodatkowo doprawiamy.

Porady

Taki sosik możemy zrobić z innych suszonych grzybów.Grzybki możemy rownież pokroic na większe kawałeczki.Ja robię małe kawałeczki,dlatego ze chetniej jedzą go dzieciaki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Prawdziwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować