Prawdziwy Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na ciasto przechodzi tradycyjnie z pokolenia na pokolenie ;) Było to pierwsze ciasto , które upiekłam w swojej ,,karierze" :)

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    140 g cukru pudru + 2 łyżki
    3/4 kostki margaryny
    3 jajka
    1 duży słoik agrestu
    3 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki sypkiego budyniu śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Prawdziwy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw wygnieć ciasto kruche. Wymieszaj margarynę z mąką, proszkiem do pieczenia , żółtkami i 2 łyżkami cukru pudru. Podziel je na 2 części (1/3 i 2/3).
  • 2. Większą częścią ciasta wyłóż spód blaszki i jej boki. Do mniejszej części dodaj kakao.
  • 3. Na jasne ciasto wyłóż odsączone owoce agrestu wymieszanego z kaszą manną. Na agrest wyłóż ciemne ciasto , odrywając i spłaszczając jego małe kawałki palcami. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 * C.
  • 4. W czasie ,,podpiekania" ubij białka na sztywno . Dodaj stopniowo cukier puder, cały czas ubijając. Na koniec dodać jeszcze budyń. Wylej pianę na podpieczone ciasto i piecz jeszcze ok 30 minut. W razie potrzeby przykryj folią aluminiową ,aby uniknąć przypalenia wierzchu ciasta.
  • 5. Po upieczeniu delikatnie obkrój boki ciasta,aby oddzielić je od tortownicy. Pozostaw do ostygnięcia,a później pokrój na 8 równych kawałków. Możesz lekko opruszyć cukrem pudrem.

    Smacznego!

Porady

Do białek dodaj szczyptę soli ,aby szybciej się ubiły. Kasza manna wchłonie wilgoć z owoców ,dzięki czemu ciasto kruche będzie naprawdę kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować