Prawdziwki w zalewie octowej

4.39 (213 ocen)

  • 30 min

Ten przepis pamiętam z dzieciństwa

  • 30 min

Składniki:

  • 2 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu
    mały liść laurowy
    kilka ziaren gorczycy
    plasterek cebuli
    2 plasterki marchwi

    Zalewa:
    1 ½ szklanki wody
    ½ szklanki octu 10%
    1 łyżka cukru
    ½ łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.39 (213 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Prawdziwki w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Grzyby dokładnie oczyścić i kilka razy opłukać pod bieżącą wodą. Wodę zagotować i posolić, następnie przełożyć grzyby i dodać kilka kropel octu 10%. Wymieszać i gdy się zagotują, gotować jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić.

    Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy. Do każdego słoika włożyć 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, mały liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, plasterek cebuli i dwa plasterki marchwi. Następnie przełożyć grzyby.

    Do garnka wlać wodę, ocet, cukier i sól. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać grzyby. Zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Następnie ostudzić, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

    Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 200 ml.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować