Prawdziwki po stróżowsku

5 (148 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki przepis kiedyś znalazłam w zeszycie babci który dawniej był hitem na domowej imprezie, babcia często je przyrządzała nawet jak ksiądz przychodził po kolędzie zawsze pytał o słoiczek grzybków :) grzybki smakują wybornie skąpane w pysznym sosie idealne na kanapkę, do ryb, obiadów, polecam bo smakują obłędnie! Nazwa potrawy powstała od miejscowości wsi bo tylko babcia je przyrządzała na wiosce :) a teraz ja :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg prawdziwków
    5 cebul białych
    6 łyżek cukru
    8 łyżek octu
    3 szklanki wody letniej
    szklanka oleju
    pieprz i sól
    słoiczek przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Prawdziwki po stróżowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, pokroić na małe kawałki i obgotować ok 20 minut w osolonej wodzie
  • zalewa 2. W drugim wysokim garnku zeszklić cebulki pokrojone w pół plastry, zalać wodą, dodać koncentrat oraz pozostałe składniki, zalewę zagotować
  • wsypywanie grzybków 3. Następnie obgotowane grzyby przecedzić i przelać zimną wodą, dodać do zalewy i gotować całość ok 15 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem
  • 4. Do czystych i suchych słoiczków przełożyć prawdziwki w sosie i szczelnie zakręcić
  • 5. Pasteryzować 10 minut od zagotowania wody

Porady

Słoiczki o pojemności 330 ml 2 kg grzybków waga po obraniu Grzybki można jeść na ciepło i na zimno Idealnie pasują jako baza do śledzi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Prawdziwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować