Prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie własnoręcznie marynowane grzybki są najlepsze, pasują do wszystkiego. Z papryczką chili wychodzą lekko pikantne, czasami gdy mam zachciankę na ostre wyjmuję grzybka na kanapkę i zajadamy z wielkim smakiem. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg prawdziwków

    Na każdy słoiczek:
    plaster cebuli
    1/2 papryczki chili czerwonej
    łyżeczka gorczycy
    2 ziela angielskie
    2 listki laurowe

    Zalewa:
    4 szklanki wody
    szklanka octu 10%
    4 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obieramy, przepłukujemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą posypujemy łyżką soli i obgotowujemy 10 minut. Obgotowane grzyby przelewamy na durszlak i opłukujemy zimną wodą.
  • grzyby 2. Do czystych i suchych słoiczków nakładamy po plasterku cebuli, pokrojoną papryczkę chili, gorczycę, listki laurowe, ziele angielskie. Nakładamy grzybki.
  • 3. Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do zagotowania, gorącą zalewą napełniamy słoiki i szczelnie zakręcamy. Do garnka nalać wody i do gorącej włożyć słoiki z gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania.

Porady

Z tej porcji grzybków otrzymałam 7 słoiczków o pojemności 330 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować