Prawdziwki marynowane

  • wyświetlono: 2380 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Czyli smak darów lasu zamknięty w słoiczku :)

martyna

Składniki

Około 1 kg małych i średnich prawdziwków.
1 szklanka wody
3/4 szklanki octu
1 łyżeczka cukru
ziele angielskie-po 2 na słoiczek

Sposób przygotowania przepisu:

Prawdziwki marynowane

  • 1. Grzyby oczyszczamy , oddzielamy od korzonka. gotujemy "czapeczki" ok 50 min-odlewamy , wkładamy ścisło do słoików z zielem angielskim. Ocet z wodą cukrem i solą zagotowujemy- Wlewamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy ok . 15 min.

Porady

Ja lubię bardzo occtowe grzybki , jeśli chcemy łagodniejsze należy zmniejszyć o połowę ilość octu
Jeśli mamy duże grzyby przekrawamy je na pół.
Korzonki grzybów odstawiamy do ususzenia lub robimy sos.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylagrzyby leśnepodgrzybkiPrzetworypodgrzybki w occiepogrzybki pasteryzowane

Komentarze

Podobne przepisy

Prawdziwki z papryką i marchewką

Dodane przez: rzelkazag

Marynowane prawdziwki z papryką i marchewką

Z nutą słodyczy jaką daje marchewka...

prawdziwki marynowane

Dodane przez: Anitka0804

Marynowane prawdziwki z cebulką i papryką

Uwielbiam marynowane grzyby tym...

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.

Dodane przez: weronika63

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej

Do marynowania wybieramy twarde...

prawdziwki z papryczką

Dodane przez: Anitka0804

Prawdziwki marynowane z suszoną papryczką...

W tym roku mam pole do popisu i...

Prawdziwki leśniczego

Dodane przez: Gregorhspeed

Prawdziwki leśniczego

Marynowane prawdziwki , przepis...

Prawdziwki

Dodane przez: Richan

Prawdziwki w zalewie octowej

Ten przepis pamiętam z dzieciństwa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE