Prawdziwki marynowane

4.5 (149 ocen)

Czyli smak darów lasu zamknięty w słoiczku :)

Składniki:

  • Około 1 kg małych i średnich prawdziwków.
    1 szklanka wody
    3/4 szklanki octu
    1 łyżeczka cukru
    ziele angielskie-po 2 na słoiczek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Prawdziwki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy , oddzielamy od korzonka. gotujemy "czapeczki" ok 50 min-odlewamy , wkładamy ścisło do słoików z zielem angielskim. Ocet z wodą cukrem i solą zagotowujemy- Wlewamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy ok . 15 min.

Porady

Ja lubię bardzo occtowe grzybki , jeśli chcemy łagodniejsze należy zmniejszyć o połowę ilość octu Jeśli mamy duże grzyby przekrawamy je na pół. Korzonki grzybów odstawiamy do ususzenia lub robimy sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować