Pralinowy tort bezowy z truskawkami

  • wyświetlono: 782 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Niesamowita beza z wtopionymi kawałkami orzechów włoskich, całość pokryta kremem z truskawkami i zwieńczona świeżymi truskawkami.

Sandra_bakes_a_party
  • 12 porcje

Składniki

Bezy:
175g orzechów włoskich, podprażonych
6 białek
225g cukru demerara
225g drobnego białego cukru
1 łyża mąki kukurydzianej
Krem
1 kg świeżych truskawek
50 g cukru pudru, plus dodatkowy do dekoracji
600 ml kremówki

Sposób przygotowania przepisu:

Pralinowy tort bezowy z truskawkami

  • 1. 1. Rozgrzej piekarnik do 140°C.

    2. Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia. Na obydwu narysuj okrąg o średnicy 20cm.Ja niestety nie posiadam cyrkla ze szkolnych czasów, więc używam w tym celu talerza.Odwróć papier i połóż na blasze do pieczenia.

    3. W blenderze zmiksuj bardzo drobno 2/3 orzechów włoskich. Pozostałą ich część, lekko posiekaj.

    4. Ubij białka na sztywną pianę.

    5. Dodaj cukier, jednak zrób to na 3 razy. Za każdym razem ubijaj, aż ponownie uzyskasz sztywną pianę.

    6. Dodaj mąkę kukurydzianą i ocet winny. Ubijaj, aż uzyskasz błyszczącą sztywną masę.

    7. Teraz wsyp drobno zmiksowane orzechy i większość drobno posiekanych orzechów (zostaw troszkę, posypiesz nimi wierzch bezy). Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.

    8. Rozdziel masę białkową pomiędzy dwa wcześniej przygotowane papiery do pieczenia. Rozłóż masę tak, aby zajmowała dokładnie narysowane okręgi.

    9. Posyp wierz pozostałą częścią orzechów.[/10. Piecz przez 1godzinę. PO tym czasie zgaś piekarnik i pozostaw bezy do całkowitego ostygnięcia, z zamkniętymi drzwiczkami. TO zajmuje dość sporo czasu, jednak jest niezbędne. Inaczej beza nie będzie sucha i połami się przy próbie zdjęcia jej z papieru do pieczenia.
  • 2. 11. Zmiksuj 600g truskawek na puree.

    12. Dodaj do nich 2 łyżki cukru pudru i dokładnie zamieszaj. Jeśli nie chcesz czuć pestek truskawek, przecedź całą masę przez sitko.

    13. Dodaj pozostałą ilość cukru pudru do kremówki i ubij ją do uzyskania bardzo sztywnej śmietany.

    14. Do śmietany dodaj 2/3musu z truskawek i delikatnie zamieszaj, jednak nie rób tego zbyt dokładnie, niech zostanie coś w rodzaju marmurku.

    15. Rozłóż masę śmietanową pomiędzy dwie bezy. Polej każdą z nich pozostałym musem z truskawek.

    16. Połóż jedną bezę na drugiej i rozłóż świeże truskawki na górze. Całość możesz posypać cukrem pudrem. Od razu podawaj.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latotortTruskawkibezaurodzinyorzechyDeserWielkanockuchnia amerykańskawiosnaboże narodzeniepralinkibezytort bezowykuchnia polskakuchnia angielskawłoskieimprezypralinaowocowy_deser

Komentarze

Podobne przepisy

beza

Dodane przez: aga_ata

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Lekko kwaśny smak rabarbaru i truskawki...

image-11u73jd

Dodane przez: Ewelina Marcin

Bezowy Dakłas z truskawkami

Bardzo słodkie bezowe ciasto z...

TORT BEZOWY Z OWOCAMI

Dodane przez: gabrielanajder

TORT BEZOWY Z OWOCAMI

PYSZNY DELIKATNY TORT BEZOWY WYŚMIENITY...

wieniec bezowy z truskawkami

Dodane przez: martula85

Wieniec bezowy z truskawkami

Wieniec pięknie się prezentuje.Beza...

Tort bezowy z wafelkami

Dodane przez: 2milutka

Tort bezowy z wafelkami

Pavlovą uwielbiam, szczególnie...

tort bezowy

Dodane przez: maariola1988

Tort bezowy z kremem adwokatowym

Ciasto jest pracochłonne, ale perspektywa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE