Pralinki na walentynki

0 (0 ocen)

Pralinki z nadzieniem owocowym, idealne na święto zakochanych. Niby małe co nieco, a tak cieszy!

Składniki:

  • 120 g białej czekolady
    odrobina czerwonego lub różowego barwnika w proszku
    2 krople mleka skondensowanego zwykłego

    Nadzienie:
    1,5 garści mrożonych malin
    1,5 garści mrożonych borówek (te czarne)
    1,5 garści leśnych poziomek
    4 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pralinki na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej. Na łyżeczkę nakładamy barwnik, a na niego nakładamy mleko skondensowane. Za pomocą np. wykałaczki rozprowadzamy barwnik w mleku po czym łyżeczką mieszamy biała rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Gdy się zabarwi, możemy przystąpić do malowania foremek.

    Każdy otwór w foremce za pomocą pędzla pokrywamy cieniutką warstwą czekolady, po czym wstawiamy na 5 minut do lodówki.

    Gdy pierwsza warstwa zastygnie ponownie malujemy każdy środek foremki czekoladą i wstawiamy na kolejne 5 minut do lodówki. Po tym czasie po raz trzeci i już ostatni malujemy każdą foremkę rozpuszczoną czekoladą i dajemy na 10 minut do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.

    W tym czasie zajmujemy się nadzieniem.

    Owoce przesypujemy do garnuszka, zasypujemy cukrem. Maliny rozgniatamy, by szybciej puściły sok. Całość należy zagotować i gotować przez około 5 minut. Po tym czasie gorącą masę owocową odstawiamy do ostudzenia. Jeśli ktoś chce może przetrzeć ją przez sitko. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ moje dziecko bardzo o to prosiło, a że nie mam nic przeciwko pesteczkom przychyliłam się do jej prośby:)

    Gdy czekolada w foremkach stwardnieje każdą czekoladkę napełniamy dobrze ostudzonym nadzieniem. Pozostałą czekoladą zamykamy czekoladki i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

    Tak przygotowane czekoladki ostrożnie wyjmujemy z foremki.

Porady

Przy topieniu czekolady w kąpieli wodnej należy uważać, żeby nie dostała się do niej woda. Gdy tak się stanie czekolada stanie się twarda i nie będzie można jej "uratować".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować