Pralinki czekoladowo - orzechowe z whisky

  • wyświetlono: 206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Czy przygotowanie pysznych pralinek lub trufli jest czasochłonne i trudne? Pewnie, że nie! Wystarczy kilka odpowiednio dobranych składników i domowymi sposobami możemy stworzyć pyszne pralinki. Smakiem są bardzo zbliżone do trufli. Do przygotowania tych pięknych „kuleczek” użyłam whisky, ale możesz też dodać dowolny inny alkohol lub pominąć ten składnik. Przepis nie zawiera glutenu i jest odpowiedni dla wegan :)

123
  • 15 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

200 g masła orzechowego
40 g cukru (najlepiej brązowego)
100 ml mleczka kokosowego (u mnie 85%)
15 g gorzkiej czekolady
40 g orzechów laskowych
2 łyżeczki whisky lub innego alkoholu
30 g cukru pudru

Dodatkowo:
ok. 85 g gorzkiej czekolady
orzechy laskowe do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Pralinki czekoladowo - orzechowe z whisky

  • 1. Do garnka daj mleczko kokosowe i brązowy cukier. Całość zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut co jakiś czas mieszając – dzięki temu powstanie pyszny karmel, który będzie świetną bazą pralinek! Po 15 minutach karmel zdejmij z ognia. Dodaj do niego 15 g gorzkiej czekolady. Całość wymieszaj, aby czekolada roztopiła się.
  • 2. Orzechy laskowe zmiel (na przykład w młynku do kawy) lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj je do przyrządzonego karmelu z czekoladą. Do całości dodaj też masło orzechowe, whisky oraz cukier puder. Wszystkie składniki wymieszaj i zostaw do ostudzenia.
  • 3. Kiedy masa wystygnie uformuj z niej kulki – z podanych proporcji otrzymałam 15 sztuk. Gotowe kuleczki daj do zamrażarki na 5 – 10 minut. Dzięki temu łatwiej będziesz mógł oblać je czekoladą. W tym czasie w kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę. Dobrze jest dodać do niej pół łyżeczki oleju kokosowego.
  • 4. Kiedy czekolada będzie już płynna oblej nią kuleczki. Najlepiej daj kulkę na widelec, a za pomocą łyżeczki polewaj czekoladą od góry. Następnie górę posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Gotowe pralinki daj do lodówki do czasu zastygnięcia czekolady. Przechowuj w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyczekoladkitruflepralinyWhisky

Komentarze

Podobne przepisy

czekoladki

Dodane przez: ania-gotuje

Czekoladowe Pralinki Walentynkowe

Prawdziwa uczta dla zmysłów w najlepszym...

ORZECHOWE PRALINKI

Dodane przez: mamade188

ORZECHOWE PRALINKI

Doskonałe na karnawał i nie tylko....

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

Dodane przez: Świat Wypieków

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

Dziś mam dla Was maleńkie cudeńka,...

CZEKOLADOWE PRALINKI Z INKĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

CZEKOLADOWE PRALINKI Z INKĄ

Słodkie małe co nieco...choć nie...

Tort

Dodane przez: Mniam1

Tort z kremem czekoladowo-orzechowym

Tort ze znanym kremem czekoladowo-orzechowym,...

PRALINKI BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM W CZEKOLADZIE

Dodane przez: AgaAga

PRALINKI BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM W CZEKOLADZIE

Kilkuskładnikowy i zdrowy deser...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE