Pralinki czekoladowo - orzechowe z whisky

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czy przygotowanie pysznych pralinek lub trufli jest czasochłonne i trudne? Pewnie, że nie!
Wystarczy kilka odpowiednio dobranych składników i domowymi sposobami możemy stworzyć pyszne pralinki. Smakiem są bardzo zbliżone do trufli. Do przygotowania tych pięknych „kuleczek” użyłam whisky, ale możesz też dodać dowolny inny alkohol lub pominąć ten składnik.
Przepis nie zawiera glutenu i jest odpowiedni dla wegan :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g masła orzechowego
    40 g cukru (najlepiej brązowego)
    100 ml mleczka kokosowego (u mnie 85%)
    15 g gorzkiej czekolady
    40 g orzechów laskowych
    2 łyżeczki whisky lub innego alkoholu
    30 g cukru pudru

    Dodatkowo:
    ok. 85 g gorzkiej czekolady
    orzechy laskowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Czekoladki Trufle

Pralinki czekoladowo - orzechowe z whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka daj mleczko kokosowe i brązowy cukier. Całość zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut co jakiś czas mieszając – dzięki temu powstanie pyszny karmel, który będzie świetną bazą pralinek! Po 15 minutach karmel zdejmij z ognia. Dodaj do niego 15 g gorzkiej czekolady. Całość wymieszaj, aby czekolada roztopiła się.
  • 2. Orzechy laskowe zmiel (na przykład w młynku do kawy) lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj je do przyrządzonego karmelu z czekoladą. Do całości dodaj też masło orzechowe, whisky oraz cukier puder. Wszystkie składniki wymieszaj i zostaw do ostudzenia.
  • 3. Kiedy masa wystygnie uformuj z niej kulki – z podanych proporcji otrzymałam 15 sztuk. Gotowe kuleczki daj do zamrażarki na 5 – 10 minut. Dzięki temu łatwiej będziesz mógł oblać je czekoladą. W tym czasie w kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę. Dobrze jest dodać do niej pół łyżeczki oleju kokosowego.
  • 4. Kiedy czekolada będzie już płynna oblej nią kuleczki. Najlepiej daj kulkę na widelec, a za pomocą łyżeczki polewaj czekoladą od góry. Następnie górę posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Gotowe pralinki daj do lodówki do czasu zastygnięcia czekolady. Przechowuj w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Whisky

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować