Pożywny gulasz grzybowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewający, treściwy, jednogarnkowy. ;)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka pojedyncza: 400 gramów
    - szynka wędzona, parzona: 200 gramów
    - cebula biała - posiekana: 1 sztuka
    - czosnek zabek: 3 ząbki
    - grzyby leśne suszone: 1 szklanka
    - ziemniaki surowe: 5 sztuk
    - podgrzybki mrożone krojone: 150 gramów
    - marchewka młoda: 1 sztuka
    - groszek zielony z puszki: 1 puszka
    - por mały: 1 sztuka
    - serek topiony pieczarkowy: 200 gramów
    - sól morska gruba: 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo mielony: 1 szczypta
    - Oliwa z oliwek extra virgin: 4 łyżki
    - woda do sosu: 2 szklanki
    - liście laurowe.: 2 sztuki
    - koperek siekany, świeży albo mrożony: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pożywny gulasz grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy suszone grzyby.
    Smażymy przez 2 - 3 minuty, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę.

    Kiedy cebula się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.

    Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną szynkę. Całość przekładamy do garnka.
  • 2. Mięso zalewamy dwiema szklankami wody, wrzucamy listki laurowe, dodajemy puszkę groszku, mrożone podgrzybki, pokrojoną w paseczki marchewkę oraz posiekanego pora.

    Doprowadzamy do wrzenia.
  • 3. Sos doprawiamy sporą szczyptą morskiej soli oraz pieprzem.
    Dodajemy kawałeczki serka topionego i mieszamy.

    Po rozpuszczeniu serka i zagęszczeniu się sosu, dodajemy świeży koperek, wyłączamy ogień i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Czosnek Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować