Pożywny gulasz grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy suszone grzyby.
Smażymy przez 2 - 3 minuty, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną szynkę. Całość przekładamy do garnka.
2.Mięso zalewamy dwiema szklankami wody, wrzucamy listki laurowe, dodajemy puszkę groszku, mrożone podgrzybki, pokrojoną w paseczki marchewkę oraz posiekanego pora.
Doprowadzamy do wrzenia.
3.Sos doprawiamy sporą szczyptą morskiej soli oraz pieprzem.
Dodajemy kawałeczki serka topionego i mieszamy.
Po rozpuszczeniu serka i zagęszczeniu się sosu, dodajemy świeży koperek, wyłączamy ogień i podajemy.
Komentarze