Poziomkowa tarta z mascarpone i galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszna poziomkowa sprawa! I to z własnego ogródka. Zdążyłam przed ślimakami, które jak się okazało, również są fanami poziomek :)Trochę babraniny przy tarcie było, ale nie szkodzi- smak wynagradza wszelkie brudne kuchenne gary i udręki.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • Na ciasto:
    200 g mąki
    100 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki wody
    1 jajko

    Krem:
    125 g serka mascarpone
    pół opakowania cukru wanilinowego + odrobina aromatu waniliowego
    125 ml śmietanki 30%
    1 płaska łyżeczka cukru pudru
    +
    150-200 g poziomek
    +
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Poziomkowa tarta z mascarpone i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić pół godziny w lodówce, potem rozwałkować i włożyć do formy na tartę. Piec 15 minut w 200 stopniach. Schłodzić.
    I tu mam fajny sposób na obciążenie kapryśnego ciasta- jak brakuje Wam grochu/fasoli, to idealnie się sprawdza pokrywka od naczynia żaroodpornego,nałożona na papier do pieczenia!

    Krem:
    Serek mascarpone wymieszać z cukrem wanilinowym, pudrem i aromatem.
    W osobnym naczyniu śmietanę ubić na sztywno. Połączyć ze sobą.

    Galaretkę przyrządzić wg. instrukcji na opakowaniu.

    Na upieczoną i ostudzoną tartę nałożyć krem mascarpone, poukładać poziomki, zalać tężejącą galaretką.
    Ponownie schłodzić.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (177 ocen)

image-1fg893i

To może cię zainteresować