Porzeczkowiec

5 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Porzeczki lekko kwaśne , słodka masa I to ciasto rozpływa się w ustach. Idealne na niedzielne popołudnie do kawy .

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1,1/2 szklanki mąki
    5 jaj
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    0,5 szklanki cukru pudru
    MASA SEROWA:
    0,5 kg sera waniliowego
    1 kostka masła
    5 łyżek cukru pudru
    POLEWA:
    3/4 szklanki oleju
    1,2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    3 lyżki kakao
    DODATKOWO :
    Słoik dżemu porzeczkowego
    1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
    BITA ŚMIETANA :
    1 łyżeczka cukru pudru
    0,5 litra śmietany 30%
    2 opakowania śmietan fix.
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE CIASTA :
    Białka ubić z cukrem , dodać po jednym żółtku zmiksowac wlać ostudzoną polewę I wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem I sodą. Wymieszane ciasto wlać na blaszkę I piec około 1 godzine w 180 stopniach.
    WYKONANIE MASY :
    Masło utrzeć z cukrem , dadawać po łyżce sera.

    Ciasto po upieczeniu przekroić na pół. Włożyć na ciasto pół słoika dżemu porzeczkowego na to masę serową I przykryć drugą połową ciasta . Wyłożyć pozostały dżem I na to gotową bitą śmietanę. Posypać zmielonymi orzechami lub starta czekolada .
    Smacznego !

Porady

Ciasto koniecznie trzeba schlodzić ja zawsze robie wieczorem na nastepny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować